Kariéra (a pracovný život)

Prečítajte si kariérne články o práci, HR a podnikaní. Poradíme vám s hľadaním práce, napísaním životopisu, pracovnými zmluvami a taktiež s diskutovanou témou platov a peňazí.

Zoradiť podľa:

Vyhľadať článok

Žiadate o vyšší plat? Argumenty a načasovanie sú dôležité

Kto z nás by nechcel vyšší plat. Možno vás aj napadlo si oň požiadať, ale nevedeli ste ako? Mysleli ste si, že by vás šéf nepočúval? Alebo že by si o vás dokonca myslel niečo zlé? Ako si správne požiadať o zvýšenie platu vám povieme v tomto článku.

Prišli ste o prácu? Udržte si pracovné návyky

Prišli ste o prácu a neviete, čo teraz? Každá strata práce je stresujúca a aby ste sa znova dostali do pracovného kolobehu, musíte urobiť niekoľko krokov. Aké to sú? To vám hneď povieme.

Vyplatenie nemocenských dávok. Kedy a kde?

Ste práceneschopný. Asi už viete, že máte nárok na náhradu mzdy či nemocenské. Ale viete kedy vám bude vyplatené?

Úspech v podnikaní. Ako ho dosiahnete?

Kto by nechcel byť úspešný? Každý predsa túži po bohatstve a sláve. No získať to si vyžaduje veľa úsilia, driny a kofeinu. Začať podnikať chce odvahu. A veľa trpezlivosti. My vám poradíme ako tomu úspechu trochu pomôcť a pritiahnuť ho.

Assessment centrum: Čo to je a ako ho zvládnuť?

Uchádzate sa o obchodnú či manažérsku pozíciu? Práve u podobných pozícií sa môžete stretnúť s pojmom Assessement centrum. To môže byť vaším prvým kontaktom so zamestnávateľom. Čo to je a čo od neho čakať? A je to vôbec možné? To vám hneď povieme.

Práca na lodi. Dobrodružstvo či ťažká drina?

Chceli by ste cestovať, spoznávať nové krajiny a exotické svety? A popritom si zarobiť? Čo tak skúsiť pracovať na lodi? Či už skúsite riečne alebo veľké zaoceánske lode, môžete získať skúsenosti a množstvo zážitkov. Kde hľadať a čo budete potrebovať?

Šikana na pracovisku. Čo je to bossing?

Možno aj vás v práci zastihla šikana. Mnohokrát prichádza zo strany inteligentných a kultivovaných ľudí. Bohužiaľ, nie je to nič ojedinelé. Obeťou môže byť každý. A práca pod vedením, ktoré vás šikanuje nie je žiadna hračka. Čo je to bossing?

Dovolenka počas skúšobnej doby

Podpísali ste pracovnú zmluvu a máte stanovenú skúšobnú dobu? Máte vôbec nárok na dovolenku v skúšobnej dobe? Čítajte a dozviete sa to.

Kamery na pracovisku. Má na to zamestnávateľ právo?

Kontrolovať vás môže zamestnávateľ aj pomocou kamerového systému. Nie však vždy. Kedy a ako môže zamestnávateľ používať kamery? Povieme vám to.

Dovolenka a ako ju vypočítať

Či už v zime alebo v lete, každý túži po odpočinku a čase strávenom s rodinou či priateľmi. Bez práce a bez stresu. Najlepšie je zobrať si v práci dovolenku. Čo sa môže stať a môže vám ju zamestnávateľ neschváliť? Čo by ste mali vedieť o dovolenke?