Právo a zmluvy

Prečítajte si kariérne články o práci, HR a podnikaní. Poradíme vám s hľadaním práce, napísaním životopisu, pracovnými zmluvami a taktiež s diskutovanou témou platov a peňazí.

Zoradiť podľa:

Vyhľadať článok

Polovičný úväzok: Kedy sa vyplatí a aké sú výhody?

Chcete si nájsť prácu, ale na trvalý pracovný pomer nemáte kapacitu? Či už vám zdravie alebo čas nedovoľuje pracovať na celý úväzok, nezúfajte. Máte možnosť získať v práci polovičný alebo skrátený úväzok.

Sociálne siete a prevzatie zodpovednosti

Sociálne siete sú dnes neodmysliteľnou súčasťou života každého z nás. Obsahom sú informácie, ktoré sú rôzne naprieč celým spektrom, avšak ako zistíme čo je pravda a kto zverejňuje hoaxy a nepravdivé informácie?

Pracovná neschopnosť (PN) po skončení pracovného pomeru

Skončili ste v práci alebo ste dostali výpoveď? A potrebujete ísť na PN? Môžete. Aká je ochranná lehota po výpovedi? Môžete ísť na PN po skončení pracovného pomeru?

Výpoveď dohodou | Vzor žiadosti o skončenie pracovného pomeru

Najjednoduchším spôsobom, ako odísť zo zamestnania je dohodnúť sa so zamestnávateľom na podmienkach ukončenia pracovného vzťahu. Pozrieme sa na to, ako vyjednať čo najvýhodnejší odchod a za akých okolností máte nárok na odstupné.

Rodičovský príspevok 2020

Ak máte doma maloleté dieťa, môžete požiadať štát o finančnú pomoc s jeho výchovou. Aké sú podmienky získania štátnej sociálnej dávky a aká je jej výška v novom roku 2020?

Aké sú dávky v hmotnej núdzi a nárok na podporu v roku 2020?

Štátna sociálna politika na Slovensku sa zlepšuje. Svedčí o tom aj zvyšovanie finančného príspevku v hmotnej núdzi. Máte na dávky v hmotnej núdzi nárok?

Živnostníci. Aké sú odvody?

Premýšľate nad založením živnosti ale strašia vás odvody? V tomto článku ponúkame prehľad výšky zdravotných a sociálnych odvodov a prehľad výnimiek pre začínajúcich podnikateľov.

Výpoveď kvôli nadbytočnosti. Ako sa brániť?

Výpoveď pre nadbytočnosť patrí medzi časté dôvody, ktoré zamestnávatelia uvádzajú, keď prepúšťajú svojich zamestnancov. Občas však môže byť nadbytočnosť len zámienkou. Dá sa proti výpovedi kvôli nadbytočnosti brániť?

Daňové priznanie za rok 2018: Aké zmeny nás čakajú?

S novým rokom sa nevyhnutne blíži aj čas podania daňového priznania za rok 2018. V roku 2019 nás v daňovej oblasti čaká niekoľko zmien, na ktoré by sme si mali dať pozor. Podanie daňového priznania za daň z príjmov však bude o trochu jednoduchšie.

Podpora v nezamestnanosti: Ako ju získať, ak ste pracovali v zahraničí?

Ste nezamestnaný? Či už ste odišli sami alebo nedobrovoľne, možno vám vznikol nárok na dávku v nezamestnanosti. Evidujte sa na úrade práce a požiadajte Sociálnu poisťovňu o svoj nárok na podporu v nezamestnanosti.