Právo a zmluvy

Prečítajte si kariérne články o práci, HR a podnikaní. Poradíme vám s hľadaním práce, napísaním životopisu, pracovnými zmluvami a taktiež s diskutovanou témou platov a peňazí.

Zoradiť podľa:

Vyhľadať článok

Výpoveď z pracovného pomeru 2018 – Vzory

Rozhodli ste sa skončiť a nájsť si nové lepšie zamestnanie? Chystáte sa ukončiť zamestnanie napríklad zo zdravotných dôvodov, ale neviete si rady ako napísať výpoveď? Pomôžeme vám a poskytneme niekoľko vzorov pre rôzne druhy výpovedí.

Spočítaj si čistú mzdu v roku 2018: Čo treba odčítať od hrubej mzdy?

Väčšina zamestnancov na svojej výplatnej páske vidí číslo, ktoré je menšie než to, ktoré majú napríklad uvedené v zmluve. Prečo? Hrubá mzda zahrnuje niekoľko položiek, ktoré musíte odrátať, aby ste dostali čistú mzdu. Ako čistú mzdu vypočítate?

Rodičia pozor! Od roku 2018 dostanete vyšší rodičovský príspevok

Výchova dieťaťa nie je lacná záležitosť. Rodičia však majú možnosť získať niektoré z príspevkov, ktoré im poskytne štát. Aké sú rodičovské príspevky v roku 2018? Aká je ich výška a čo za zmeny priniesol nový rok?

Životné minimum je v roku 2018 vyššie

Môžeme sa radovať, výška životného minima sa po štyroch rokoch mení. Z akej čiastky je možné minimálne žiť? A prečo je dôležité mať životné minimum? A na čo všetko má táto čiastka vplyv?

Zdravotné poistenie 2018: SZČO majú od nového roku vyššie odvody

Zdravotné poistenie si musí platiť každý z nás. Alebo lepšie povedané každý zamestnanec. Aká je jeho výška? A koľko zaplatíme na odvodoch do zdravotnej poisťovne?

Sociálne poistenie v roku 2018

Rovnako ako u zdravotného poistenia alebo minimálnej mzdy sa mení aj výška sociálneho poistenia. Koho sa zmeny dotknú? A koľko teda budeme na sociálne odvádzať? Pozrite si aké sú odvody za sociálne poistenie.

Daňové priznanie u dohodárov a študentov 2018

Možno ste si chceli privyrobiť. Možno ste boli na letnej brigáde. Pracovali ste pravdepodobne na dohodu. Vo väčšine prípadov daňové priznanie ako študent alebo dohodár riešiť nemusíte. Avšak niekedy sa ten dlhý rad na úrade nevyhne ani vám.

Aké zmeny si rok 2018 prichystal v daňovej oblasti?

Rok 2018 prináša jednu zmenu za druhou. Okrem rekordného zvýšenia minimálnej mzdy alebo dôchodku, sa zmeny dotknú aj oblasti daní. Čo všetko je po novom inak? Pozrite si zmeny v daňovej oblasti.

Daňové priznanie za rok 2017

Daňové priznanie už nám dýcha na krk. Zdanenie príjmov sa týka osôb, ktoré v roku 2017 vykázali príjem v určitej výške. V akej? Do kedy musíte daňové priznanie podať? A kedy sa vám zdanenie vyhne?

Končíte v práci dohodou? Takéto je odstupné

Nech už ste sa rozhodli z akýchkoľvek dôvodov, chcete ukončiť pracovný pomer. A chcete ho ukončiť dohodou. Máte v takom prípade nárok na odstupné? A aká je jeho výška?