Právo a zmluvy

Prečítajte si kariérne články o práci, HR a podnikaní. Poradíme vám s hľadaním práce, napísaním životopisu, pracovnými zmluvami a taktiež s diskutovanou témou platov a peňazí.

Zoradiť podľa:

Vyhľadať článok

Okamžité skončenie pracovného pomeru. Ako na to?

Našli ste si novú prácu, ale nastúpiť musíte hneď? Alebo to už jednoducho v práci neviete vydržať? Aké máte možnosti pri okamžitom skončení pracovného pomeru. A môžete vôbec podať okamžitú výpoveď? Hneď vám to povieme.

Rekvalifikačný kurz. Kedy vám ho preplatí Úrad práce?

Ste nezamestnaný? A chceli by ste si zvýšiť svoju kvalifikáciu? Alebo získať znalosti z iného oboru? Skúsiť to môžete cez rekvalifikačné kurzy. V mnohých prípadoch vám ich úrad práce preplatí.

Práca na dohodu. Čo potrebujete vedieť?

Pracujete na dohodu? Ale na akú? Druhov dohôd je toľko, že sa v tom niekedy nedá vyznať. Dohoda o vykonaní práce, dohoda o pracovnej činnosti, brigádnické dohody. Ale viete aký je medzi nimi rozdiel? Ak to chcete vedieť, tak čítajte ďalej.

Ako napísať výpoveď alebo dohodu o skončení PP?

Rozhodli ste sa v práci skončiť. Či vás už nebaví práca alebo vám vadia kolegovia či prostredie, je na vás. Ale viete ako napísať výpoveď? A nechcete radšej skončiť dohodou? Všetko, čo potrebujete vedieť sa dočítate v tomto článku.

Aké sú dávky v hmotnej núdzi v roku 2018?

Ocitli ste sa v situácii, kedy ste bez práce a bez peňazí? Pomôcť vám môže dávka v hmotnej núdzi. Kto má na dávku v hmotnej núdzi nárok? A aká je výška dávky v hmotnej núdzi v roku 2018? To vám povieme na nasledujúcich riadkoch.

Krátenie dovolenky. Kedy o ňu môžete prísť?

Nastala u vás niekedy situácia, kedy ste zistili, že vaša dovolenka bude krátená? Viete prečo? A viete kedy vám dovolenku môže zamestnávateľ krátiť? Alebo ste zostali dlho práceneschopný? Kedy a ako sa kráti dovolenka sa dozviete v tomto článku.

Kedy pôjdeme do dôchodku?

Určite to poznáte aj vy. Pracujete a pracujete a zrazu zistíte, že si nestihnete užiť ani ten dôchodok. Vek, kedy by ste už boli najradšej doma a užívali si rodinu, vnúčatá a zaslúžený odpočinok sa stále posúva. Kedy teda pôjdeme do dôchodku?

O koľko sa v roku 2018 zvýši dôchodok?

Určite to poznáte. Výška dôchodku nie je vždy dostatočná na to, aby pokryla všetky náklady. Dôchodkový vek sa neustále zvyšuje. Ale nestrachujte sa. Rok 2018 prináša aj zvýšenie starobných alebo predčasných dôchodkov.

Nemocenské dávky a náhrada mzdy na PN

Ste chorý? Nemusíte sa báť, že zostanete bez príjmu. Máte nárok na nemocenské dávky. Kto vám ich vyplatí a čo všetko k tomu potrebujete sa dozviete na nasledujúcich riadkoch.

Výpovedná doba, ak výpoveď podal zamestnanec

Stojíte pred rozhodnutím, či zostať alebo odísť? Rozmýšľate, či sa podmienky zlepšia alebo nie? Súčasná práca už vás nenapĺňa? To sú otázky, ktoré by vám mali napovedať, že je čas na zmenu.