Magazín

Prečítajte si kariérne články o práci, HR a podnikaní. Poradíme vám s hľadaním práce, napísaním životopisu, pracovnými zmluvami a taktiež s diskutovanou témou platov a peňazí.

Zoradiť podľa:

Vyhľadať článok

Zvládnite nástup do práce po rodičovskej: Toto musíte vybaviť

Budete končiť materskú alebo rodičovskú dovolenku? Návrat do práce môže byť ťažký. Budete potrebovať aj potvrdenie o ukončení materskej alebo rodičovskej dovolenky. Pozrite si, ako nástup do práce po rodičovskej zvládnete ľavou zadnou.

Živnostníci a podnikatelia: Kto všetko má povinnosti v oblasti BOZP?

BOZP, teda bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci sa dotýka takmer každého z nás. Či už sú to školenia BOZP alebo ochranné prostriedky k práci. Ako sú na tom s BOZP podnikatelia a živnostníci? A aké sú výnimky?

Mzda vzrástla o viac ako 5 %. Aká je priemerná mzda na Slovensku?

Vedeli ste, že v minulom roku 2017 vzrástli mzdy o viac ako 5%? Aj napriek tomu však mnohí zamestnanci majú výplatu menšiu ako 700 €. Aká je priemerná mzda na Slovensku za rok 2017? A aká je priemerná mesačná mzda v roku 2018?

Aké najdôležitejšie povinnosti má zamestnávateľ v rámci BOZP?

Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci, alebo len BOZP, je jedna z najdôležitejších povinností, ktoré zamestnávateľ má. BOZP sa však rozdeľuje na ďalšie menšie povinnosti, ktoré je nutné splniť. Ktoré to sú?

Vyradenie z evidencie uchádzačov o prácu: Kedy, ako, prečo?

Viete kedy a prečo vás môžu vyradiť z evidencie úradu práce? A ako o vyradenie požiadať? Pozor by ste si mali dať najmä na situácie, kedy vás vyradia pre porušenie pravidiel. Odísť však môžete aj dobrovoľne. Kedy budete vyradený z evidencie?

Zamestnávateľ a jeho povinnosti v oblasti BOZP

BOZP je neodmysliteľnou súčasťou každej práce. A musí sa dodržiavať nielen zamestnancom, ale aj zamestnávateľom. Čo je základnou úlohou BOZP? Najmä ochrana zdravia a života zamestnancov.

Týmto zabíjate svoj životopis. Čo do životopisu nepatrí?

Personalistovi trvá len pár sekúnd než rozhodne o vašom osude. Životopis je vašou vstupenkou do sveta. Chcete urobiť dobrý dojem a získať pozvanie na pohovor? Tieto veci do životopisu určite nepatria.

Kritické myslenie: Čo to je a prečo je dobré ho mať?

V práci využije kritické myslenie takmer každý manažér, lekár, učiteľ, ale aj taký novinár alebo umelec. Teda takmer všetci kreatívni pracovníci. Ale čo to kritické myslenie znamená? A prečo by ste ho mali mať aj vy?

Víkend podľa Elona Muska alebo Billa Gatesa: Čo robia úspešní ľudia cez víkend?

Zaujíma vás, ako trávia víkend úspešné osobnosti? Víkend je časom na relax a vaše aktivity. Od práce si musíte odpočinúť a víkend je na to ideálny. Pozrite si tipy úspešných ľudí, čo robiť cez víkend a využiť ho naplno.

Nadávate ako pohan? Aj to je jeden z vedecky dokázaných znakov inteligencie

Géniovia. Ľudia s vysokým a nadpriemerným IQ. Mnohých z nich „normálny“ ľudia nikdy nepochopia. Vedci však potvrdili niekoľko znakov, ktoré ukazujú, či ste inteligentnejší ako ostatní. Tieto vlastnosti by ste v nich veru nehľadali.