Magazín

Prečítajte si kariérne články o práci, HR a podnikaní. Poradíme vám s hľadaním práce, napísaním životopisu, pracovnými zmluvami a taktiež s diskutovanou témou platov a peňazí.

Zoradiť podľa:

Vyhľadať článok

Kamery na pracovisku. Má na to zamestnávateľ právo?

Kontrolovať vás môže zamestnávateľ aj pomocou kamerového systému. Nie však vždy. Kedy a ako môže zamestnávateľ používať kamery? Povieme vám to.

Dovolenka a ako ju vypočítať

Či už v zime alebo v lete, každý túži po odpočinku a čase strávenom s rodinou či priateľmi. Bez práce a bez stresu. Najlepšie je zobrať si v práci dovolenku. Čo sa môže stať a môže vám ju zamestnávateľ neschváliť? Čo by ste mali vedieť o dovolenke?

Odchodné a čo o ňom potrebujete vedieť?

Skončili ste pracovný pomer? Za určitých podmienok máte nárok na odchodné. Ktoré to sú? A aká je výška odchodného? Čo všetko potrebujete? Odpovedi nájdete v tomto článku.

Absencia v práci vám môže pekne zavariť

Pozná to každý z nás. Ranné vstávanie nás nebaví. Káva nás nepreberie. Budíky máme nastavené po 5 minútach. Ale vedeli ste, že za absenciu v práci bez ospravedlnenia si môžete narobiť pekné problémy? Čo vám za neospravedlnenú absenciu v práci hrozí?

Chceš byť policajtom? Skús pomaturitné štúdium

Každý z nás má svoje vysnívané povolanie. Či už je to hasič, právnik alebo policajt. A práve o tom, ako sa z vás môže stať policajt, sú nasledujúce riadky. Chcete vedieť viac? Čítajte ďalej.

Soft skills: Zaboduj s nimi na pohovore

Hľadáte prácu, ale nedarí sa vám? Dostali ste sa na pohovor, ale aj tak vás nezobrali? Príčin môže byť niekoľko. Od zle napísaného životopisu až po vaše vystupovanie. Nezabudli ste na niečo? Čo tak ukázať vaše „jemné“ zručnosti?

Je váš kolega psychopat? Ako to spoznáte?

Vzťahy na pracovisku sú rôzne. Máte super šéfa a skvelých kolegov? Môžete sa považovať za šťastlivca. Nie všetci majú toľko šťastia. Niekedy dokonca môžu aj pochybovať o duševnom zdraví svojich kolegov. Ako spoznať, či váš kolega nie je z druhej skupiny?

Pripravte sa na pohovor: Odhaľte svoje silné stránky

Na pracovnom pohovore môžu padnúť rôzne otázky. Od tých naozaj šialených až po overenú klasiku. Často preto dostanete aj otázku: „Aké sú vaše silné stránky?" Ale ako na ňu odpovedať?

Aké sú vaše slabé stránky?

Prišli ste na pohovor a zrazu na vás vybalia otázku o vašich slabých stránkach? Žiadny strach. Táto otázka je celkom bežná. Pripravte sa na otázku o vašich slabých stránkach na pohovore.

Máte firemný e-mail? Toto nikdy neposielajte!

Pracujete často s firemným e-mailom? Možno sa vám stalo, že ste sa zabudli a poslali ste z neho niečo, čo ste nechceli. Možno to malo byť určené kamarátovi alebo rodine. Pri používaní firemného e-mailu by ste však mali byť naozaj opatrný.