Platy a mzdy

Prečítajte si kariérne články o práci, HR a podnikaní. Poradíme vám s hľadaním práce, napísaním životopisu, pracovnými zmluvami a taktiež s diskutovanou témou platov a peňazí.

Zoradiť podľa:

Vyhľadať článok

Priemerná mzda v EÚ: Kde si zarobíte najlepšie?

Nie všetci v Európskej únii zarobia rovnako. Priemerná mzda sa líši štát od štátu. Kde zarábajú najviac, aká je priemerná mzda v EÚ v porovnaní s priemernou mzdou na Slovensku?

Výhoda vo vyjednávaní o mzde? Aj to prinesie povinné zverejnenie platu v inzeráte

Už ste počuli o povinnom zverejnení platu v pracovných inzerátoch? Novela zákona, ktorá túto novinku prinesie, začne platiť už od 1.5.2018. Prináša výhody alebo nevýhody? A kto bude mať navrch?

Nevyplatil vám zamestnávateľ mzdu? Aký je postup?

Neraz sa stalo, že zamestnávateľ nevyplatil mzdu v riadnom termíne ani v dohodnutom. Zamestnanec však na mzdu za vykonanú prácu má zo zákona právo. Ako by teda mal postupovať v prípade, že mu ju zamestnávateľ nevyplatil?

Pracuješ nadčas? Aký je príplatok v roku 2018?

Pracovať nad rámec určených pracovných hodín sa nechce nikomu z nás. Najlepšie utekať domov hneď ako padne koniec pracovnej doby. Niekedy sa však stane, že nemáme inú možnosť a v práci zostaneme dlhšie. Na čo všetko máme nárok za prácu nadčas v roku 2018?

Spočítaj si čistú mzdu v roku 2018: Čo treba odčítať od hrubej mzdy?

Väčšina zamestnancov na svojej výplatnej páske vidí číslo, ktoré je menšie než to, ktoré majú napríklad uvedené v zmluve. Prečo? Hrubá mzda zahrnuje niekoľko položiek, ktoré musíte odrátať, aby ste dostali čistú mzdu. Ako čistú mzdu vypočítate?

Prehľad zmien pre rok 2018: Polepšíme si?

Rok 2018 je plný zmien. Predovšetkým k lepšiemu. Dochádza k zvyšovaniu. Či sa jedná o minimálnu mzdu, životné minimum alebo prídavky na deti. Zvyšuje sa však aj sociálne poistenie alebo dôchodkový vek. V akej oblasti si prilepšíme a kde naopak nie?

Pracovný čas a prestávky

Aj vy často pracujete viac ako by ste mali? Zostávate v práci aj po pracovnej dobe? Aký je pracovný čas zo zákona? A na čo všetko máte nárok?

Vyššia minimálna mzda v roku 2018

Od nového roku sa mení výška minimálnej mzdy. Tá sa zvyšuje hneď o niekoľko desiatok eur. Možno sa vám to nezdá veľa, ale každé euro tu robí rozdiel. Koľko si teda po novom môžeme zarobiť?

Aké sú dávky v hmotnej núdzi v roku 2018?

Ocitli ste sa v situácii, kedy ste bez práce a bez peňazí? Pomôcť vám môže dávka v hmotnej núdzi. Kto má na dávku v hmotnej núdzi nárok? A aká je výška dávky v hmotnej núdzi v roku 2018? To vám povieme na nasledujúcich riadkoch.

Som nezamestnaný. Dostanem podporu?

Či už ste sa tak rozhodli dobrovoľne a dali výpoveď, firma hromadne prepúšťala alebo ste mali k odchodu iné dôvody, stali ste sa nezamestnaným. Vtedy môžete využi't svoj nárok na podporu v nezamestnanosti.